• Blue Lemonade Juice •
Level 166. Boss on the Phone
Posted on Tuesday, 9 April 2013| ↱ 16 Insan tulis komen

Assalamualaikum

Uyooo... lamenye tak ade entri kat blog ni. Nak tulis ape pon tak tau skrang nih. Nak buat pendahuluan memang tak reti. Entri kali ni cume nak share satu kes. 

Satu panggilan dibuat pada tepon ku. Deringannya membuatkan ku tergegas mendapatkannya di satu sudut tempat aku menyimpan tepon yang sudah klasik dimamah masa. Setelah tercapai, seperti sudah diset, ibu jari thumb up ku memetik butang hijau yang sedang berkelip kelip.

Sebelom itu, ku perhatikan yang pemanggil itu tidak ku kenali. Terus ku dekatkan tepon itu ke telinga untuk mengetahui siapa yang memanggil manggil itu. Setelah ku dengari suarnya, ternyata seorang lelaki yang menggunakan loghat "sek barat". Dari percakapannya, aku pikir dia menggunakan loghat kelantan campor. 

Pada mulanye, tidak berape ku faham  apa yang dia cakapkan. Seyes diri ku tidak berape memahami apa yang dibualkannya. Beberapa kali juga aku ulangi "ape??? ape??? ape???". Tapi dari nadanya, dia bersikap "bossy". Mungkin disebabkan itulah kot nadanya mula mem"bossy". Dia ingin menawarkan ku satu pekerjaan untuk 3 bulan di daerah kemaman.

Dipertengahan perbualan

Aku : Bape gaji..?
Dia  : Brapo awok nok..?
Aku : Bape cik boleh bagi..?
Dia  : Orang tanye dio, dio tanye kite balik ==> [part ni la kot bagiku kelantan campor]
Aku : Huh..???

"Orang tanye dio, dio tanye kite balik". Kalau tidak ku salah, aku lah yang bertanyakan dia dahulu tentang gaji  dan sesudah itu dia bertanyakan aku balik. Persoalannya, siapa yang tanya siapa dahulu..???? Mungkin dia tidak tahu atau sengaja buat buat tak tau atau memang tak mampu tahu yang persoalan itu akulah yang bertanya dahulu.

Sebelom itu, dia cakap "Saye tanye awok jawab"... ahahahaa. Belom apa apa lagi dah macam investigator. Mungkin dia salah sorang dari unit Human Resource yang mengalami selsema jentik jentik xD
Btw waa xtime pon ofer nih xD

Jaa ne,
Done_lvl. 166



16 Comments:

Anonymous Anonymous said...

uyooo ,,da dpt kerje ,, leh laa belanja kita lepas ni ,, hahaha -cexah-

April 09, 2013 2:16 pm  
Blogger michelle De hunny said...

wowowow dia update. haha..
soklan yg paling bagus " brapa gaji awak nak"
kalo aku kan... malu2 aku nak cakap tp kalo aku dah cakap jgn x bagi sebanyak aku mintak sudah.
hahaha :D

April 09, 2013 2:17 pm  
Blogger Hanamiko Sakura said...

nampak sangat dia tu peliks.. hahaha

April 10, 2013 11:19 am  
Blogger sabella mohamad said...

hahaha . letak je la tinggi2 gaji tu . dah dia tanya sangat :P

huyyooo dah dapat kerja . kerja ape ? dahler cerita tak abis . sekerat jalan je -.- hahaha

April 10, 2013 3:48 pm  
Blogger Detective Fiqa said...

Hmm :') Alhamdulillah.

April 10, 2013 4:03 pm  
Blogger dya bunga said...

soalan gaji tu soalan paling agak segan nk jwb..hahah

April 11, 2013 12:59 am  
Blogger Khairun Solehah said...

tahniah dpt keje toq

April 13, 2013 4:11 am  
Blogger aku HaniAsyira said...

tak pandai jwb soal gaji nih

April 14, 2013 8:20 pm  
Blogger Dakara said...

dah dapat keja boleh blanje la lpas ni, hehee :D

April 14, 2013 10:33 pm  
Blogger ✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

bes kalau orang tanya brapa gaji kita nak.. jawab yang banyak2 je... (^__^) hehe

April 16, 2013 3:43 pm  
Blogger Cik Yatt said...

gaji tu mntak tgi skit..he

April 18, 2013 2:57 pm  
Blogger Syamira Yahya said...

haha . kalau sya, sya jawab 10k. boleh dop? ekekeke

*lama x singgah sini ^^

April 28, 2013 11:27 pm  
Blogger Cik Kay Jue said...

wah lame x bw ni..

kenapa x time kerje tu?

May 03, 2013 7:21 pm  
Blogger Cendol said...

cendol dtg lagiii..apa khabar tuan belog lemon?:D
keje ape tu?mcm pelik je..
jwb je la bnyk2 berape nak gaji tu apa heran,dah dia suruh jawab.haha

May 06, 2013 1:43 am  
Blogger AiSyA LiEzA said...

kalau sy.. sy jwb ''infinityyyyy''' hahahah... xD ade ke selsema jentik2 :O

May 06, 2013 4:47 pm  
Blogger E'in said...

hahahaha.. die nak amek pekerja ke x sebenarnye nie...

May 10, 2013 12:02 pm  

Post a Comment


« Newer Posts | Older Post »
Superlemon
Lemon's Intro
Lemon's Stuff
Lemon's Entry
Lemon's Geng


Lemoneaters
↪Dashboard
If you wanna follow my Lemon Garden, click jew tau "Join this site" tuh


Lemontag
Haluu~ tinggalkan your hati here kay n poke lew tomey ♥ beat kat bawah tu... hee

Lemon Force
Untuk ke senarai bloglist Lemon Garden dan Entry Lemon yang lama
| shar90's list |

Archives