• Blue Lemonade Juice •
Level 157. Bakudan
Posted on Friday, 21 December 2012| ↱ 29 Insan tulis komen

Assalamualaikum

Haluu... Nak tanye ni semalam tengok tb tak..? Citer ape..? OK takyah jawab, simpan jawapan tu untuk final exam sem depam ye. Kali ni tentang isu minyak dunia, kes besar nih. Klu miss isu kali ni, waa suh jiran waa kiss korang 「 tipu 」. Hmm... penat mengarut, korang bukan terkena pon ape yang shar90 merapu kali ni... huh. Hal sebenar pasal stesen minyak. Sume orang pernah pegi stesen minyak kan..? Tak kire r nak isi minyak ke, isi kedit ke atau nak tumpang berak kat situ ke kan.

Perasan tak kat stesen minyak ade sign matikan enjin sebelom isi minyak n matikan phone, tapi jangan matikan diri korang pulok klu sampai kat situ kan. Klu matikan enjin tu logik r gak takot-takot tersambar spark yang ade kat enjin kendaraan yang tengah hidup tu kat gasoline tu ke kan. Tapi nape phone pon kene matikan kan..? Pernah pikir macam tu..?


Shar90 pon terpikir ape efek phone kat stesen minyak, klu kat hospital tu taulaa yang frekuensi phone boleh ganggu alat transfusion. Tapi sape nak matikan phone kat stesen minyak..? Waa pon xpernah buat, slumber jet kertas je main hanset kat stesen minyak, siap isi topup time isi minyak... siap topup dekat-dekat dengan lubang tuh. Tapi lepas bace manga Meitantei Konan, baru tau nape sign tu ade. Sebab hanset boleh hasilkan elektrik statik... amende statik plok nih..? Elektrik statik ni yang buat bulu roma kite tegak klu terkene permukaan plastik getah misainya.

Walaupon Detective Conan tu manga je tapi ade pengisian fakta-fakta sebenar tahu. Static Electricity boleh  cetuskan fire spark semasa isi minyak. Perasan tak klu isi minyak ade macam mirage terbentuk macam air kat udara. Tu vaporize dari gasoline yang sensitif dengan static electricity yang boleh undang bunga api tak diduga.

Bukan hanset je ade elektrik statik, kadang-kadang pakaian kite pon ade elektrik statik. Nak-nak sape-sape yang suke pakai baju berbulu-bulu gitu yang mudah generate elektrik statik kat baju tuh. Time nak isi minyak tak pasal-pasal sambar api... dah jadi Human Torch kejap, masyur 5 hari dalam tb join Fantastic 4... klu ade rezki boleh join The Avengers.


Fakta dari Urban Legends 
  • Out of 150 cases, almost all of them were women.
  • Almost all cases involved the person getting back in their vehicle while the nozzle was still pumping gas, when finished and they went back to pull the nozzle out the fire started, as a result of static.
  • Most had on rubber-soled shoes.
  • Most men never get back in their vehicle until completely finished. This is why they are seldom involved in these types of fires.
  • Don't ever use cell phones when pumping gas.
  • It is the vapors that come out of the gas that cause the fire, when connected with static charges.
  • Several of the 150 cases (not nearly all, but several) involved 1994 Dodge Caravans. (They don't know why, possibly more static).

Klu hanset tu kite boleh la jage-jage, Sekurang-kurangnye kite takde laa nak main-main dengan hanset time isi minyak tapi macam mane nk handle statik yang ade kat badan pulok..? Senang je nak selamat, sentuh permukaan besi untuk discharge static electricity... sentuh bumbung kete ke sebelom pam minyak. Cara tu boleh kurangkan risiko untuk jadi Human Torch beramai-ramai kat stesen minyak.


Bagi yang rase tak caye yang elektrik statik boleh bagi kesan mase isi minyak korang boleh buat eksperimen. Bawak rotan bulu ayam n pelampung. Pegi isi minyak, pastu gesek-gesek dua bende ni dekat dengan lubang tangki minyak tu... lepas tu POOFFFT~ 「 MAGIC 」. Pastu dah boleh catat la sume pemboleh ubah, inferen, hipotesis bagai... yang pasti "semakin banyak elektrik statik terhasil, semakin besar bala menimpa."

         


Jaa, mata-nee.
Done_Lvl.157




29 Comments:

Blogger Michelle Hopell said...

wohoo ~
pengajaran kat sini jgn guna hp kat stesen minyak n matikan enjin kereta anda,hahaha..

nice info ^^

December 21, 2012 1:46 pm  
Blogger Nurulee said...

Ee kalau sampai station minyak je phone mesti off. Dah biasa mcm tu. Hehehe.

December 21, 2012 1:51 pm  
Blogger Nurul Aisyah said...

amboi...info yg bgus sgt....sy fikir lebih kuRang mcm ni juga la..ermmm walaupun x sure. Tp jadi seram pula lpas baca post ni..next time kena hati2..hehe..

ermmmmmmmmmmmmm..................saya tak tau nak pinda sk atau x? itu yg sy duk fikir sekarang ni still no answer. Kena buat solat istikarah..haha

December 21, 2012 2:01 pm  
Blogger E'in said...

ein xpenah matikan hp kat stesen minyak.... haha

December 21, 2012 2:41 pm  
Blogger Kesuma Angsana said...

wah bagusnyer info2 mcm ni! tq

December 21, 2012 3:32 pm  
Blogger nuyui a.k.a miss YUI said...

bila org letak tnda tu, pasti ada sbbnya kan..hihi.

December 21, 2012 4:23 pm  
Blogger Razfira said...

memang takut nak main hp kt stesen minyak.. wuwuwu

December 21, 2012 4:28 pm  
Blogger ★ aIsyaH ★ said...

woah..serius..?baru taw ni..let's spread this info..hew2..setengh org pndg sebelah je dgn sign2 mcm ni..xD

December 21, 2012 9:42 pm  
Blogger Cik Yaya said...

btul2..ade nmpk jgk time bile isi mnyk tu..
ha a kan..lau kt bdn tu cmne plak..hukhuk

December 21, 2012 10:33 pm  
Blogger نورعيم said...

so kalau nak cepat K.O guna la henfin selalu. haha.

December 21, 2012 10:33 pm  
Blogger ::CIK LYNN:: said...

thanks untuk info walaupun ada ting tong ting tong...hahahha

December 22, 2012 5:30 am  
Blogger Detective Fiqa said...

hahahaaha. mulaa dahhh. FAKTA dia tu. hehehe =="

December 22, 2012 2:31 pm  
Blogger CekbOlat-bOlat said...

perghh bru tahu kenapa . nnt ai msg shar okay . kahkah

December 22, 2012 10:23 pm  
Blogger 9n0L4 said...

tiap kali isi minyak, mmg tabiat matikan enjin dulu. :)

December 23, 2012 8:29 am  
Blogger aku HaniAsyira said...

wah2.. detektif conan mmg ada info kan..

taknak ah wat eksperiman kat situ

December 23, 2012 5:30 pm  
Blogger -meeSUPERGIRL- said...

bahaya betol .. mee pon ad prasan . dulu suka rapatkan lengan dgn peti ais . bulu roma naik je .. ada elektrik lah tu kan . haha

December 23, 2012 11:11 pm  
Blogger dya bunga said...

bahya tu..dya baru tahu..slalu bila kt stesen minyak slambe msj..haha

December 24, 2012 11:38 am  
Blogger shasha yacob said...

selama nberkurun ;amanya baru aku tahu ke jadiah nih hah'

December 25, 2012 7:06 pm  
Blogger Syakilla kebebeh said...

good info..and seriusly guna hp dekat petrol pum serius bahaya...

December 25, 2012 10:27 pm  
Blogger Nurul Aisyah said...

alaaaaaaaaaaaaaaa....x boleh join ke? kalau dpt bguslah..bgai la adik perempuan ke kakak ke mak ke kawan perempuan ke...mak saudara ker...

December 26, 2012 9:23 am  
Blogger Cik Kay Jue said...

owh... baru ckj tau... hehehe patut la xleh on henset kat stesen minyak... manga dc pun ada ilmunya juga kan? :) thanks for sharing.. :)

December 26, 2012 1:36 pm  
Blogger dya bunga said...

singh sini lgi

December 27, 2012 10:37 am  
Blogger Dakara said...

whoaa good info!! tapi kalau tak salah namenye elektrostatik. kalau salah maaf ye :D

benda ni samalah macam kalau kita pergi kat pasaraya giant yang sejuk gila tu lepas tu tiba tiba kita nak pegang trolley lepas tu tiba tiba terkena renjatan elektrik. pernah? sy slalu kena gitu, hehee.

benda macam ni tak boleh buat main,terutama kat gas station. tengok macam tenang tapi sebenarnye bahaya tu dekat je dgn kita :D

December 27, 2012 12:05 pm  
Blogger CikMunBlogger said...

WAH , NICE INFO ! mun pun pernah terfikir benda yang sama . hehe

December 27, 2012 1:30 pm  
Blogger shasha yacob said...

eh aku suda komen dekat sini ke? hoho. lupa ingatan kejap.

December 27, 2012 7:54 pm  
Blogger Khairun Solehah said...

atoq,nice sharing =) .. sorry,dah lama x lawat sini

December 28, 2012 4:22 am  
Blogger Syamira Yahya said...

ok baru tau , hee . info yg sngt brguna ^^

December 30, 2012 11:14 pm  
Blogger yana yani said...

yana tgk ramai yg x matikan pon engin masa isi minyak..merokok plak tuh..ish ish

December 31, 2012 4:25 pm  
Blogger Orkid Edyliyne said...

oh nice... tapi dekat pam minyak selalu, walaupun tak tahu fakta yang boleh discharge diri dengan pegang besi, mesti semua orang akan pegang bumbung kereta dan posing dekat tepi kereta time isi minyak. hehe... ^^

January 10, 2013 3:50 pm  

Post a Comment


« Newer Posts | Older Post »
Superlemon
Lemon's Intro
Lemon's Stuff
Lemon's Entry
Lemon's Geng


Lemoneaters
↪Dashboard
If you wanna follow my Lemon Garden, click jew tau "Join this site" tuh


Lemontag
Haluu~ tinggalkan your hati here kay n poke lew tomey ♥ beat kat bawah tu... hee

Lemon Force
Untuk ke senarai bloglist Lemon Garden dan Entry Lemon yang lama
| shar90's list |

Archives