• Blue Lemonade Juice •
Angkat
Posted on Friday, 23 March 2012| ↱ 16 Insan tulis komen


Assalamualaikum... Hai, hari aku xtau nk update ape, tp tadi aku ade singgah kat komuniti.iluvislam.com, lame xserbu kat sane. Banyak info yg ade kat sane. Aku suke info2 mcm nih utk perbaiki diri aku yg serabut nih. Terbace pasal adik beradik angkat, teringat kat sepupu [jauh] aku yg suke buat org yg rapat dgn dia sbg adik angkat [brlainan jantina]. Ape yg best pon aku xtau ler.


Apa yang aku dpt petik dr laman mcm kat bawah nih. Dah lame aku memikirkan hal ni sbnarnya, ape hukum dia? sunat? harus?... Nabi pon ade anak angkat tp lelaki je kan. 
Dalam kamus Islam sebenarnya tidak ada istilah adik-beradik angkat, yang ada hanya adik-beradik tiri atau adik-beradik kandung. Ini disebabkan status ajnabi tetap ajnabi dan bukan mahram tetap bukan mahram. Malah untuk menjadi mahram dengan syarat, iaitu dengan sebab keturunan, adik-beradik tiri dan perkhawinan. Adakah kita perlu putus sekiranya status adik-beradik angkat tidak boleh diperlakukan? Jawapannya bukan disuruh putus silaturrahim tapi janganlah menggunakan status adik-beradik angkat walaupun kenal dari kecil, dan perlakulah seperti kawan atau sahabat untuk memperkukuhkan silaturrahim. 
Aku harap sepupu aku ni dpt ubah ler. Dia mmg baik suke tolong org sbb tu dia mudah mesra ngan orang. Benda ni bergantung pada niat kedua2 belah pihak, satu pihak xjd ea. Aku pernah lihat yg satu side mmg niat nak wat abg angkat, side abg angkat niat nk wat adik angkat sbb gf.... atoi, ambil kesempatan plak bile dh baik2 ni kan.



Tp skrang kat fb nenek angkat pon ade, tp tu main2 je... hahahaaa. Dah ler jgn seyes sngat topik nih, sekadar info je. Klo ade org nk wat aku "abang angkat" ke, "adik angkat" ke,,, aku on je tp pastikan jantina kau same ngan aku.... hehehhee. Nak panggil aku abang o adik xpe, sbg tande hormat kan... geng2... never angkat me gurls... xP.


Dunia dah berubah status angkat dah jadi kebiasaan, tapi jangan sampai hati jadi lain sbb tittle abg, adik, kakak xkan menghalalkan hubungan sbg muhrim sbnar... Klo dah "suke" kat dia, kate je "suke".... jgn nk letak status "angkat"... Kene post benda tros ke sepupu aku... kahahahaaa xP. Buatlah "angkatan" ni dgn niat yg betol,,, xdose kot klo niat betol... heheee x).


Kaybai xD


16 Comments:

Blogger Detective Fiqa said...

hhmmm sangat sangat berguna. thanks ^^

March 23, 2012 6:29 pm  
Anonymous Anonymous said...

aku terase lha beb... :(

March 23, 2012 6:42 pm  
Blogger shar90 said...

@Detective Fiqa welcum,,, bosan kadang2 indah xD

March 23, 2012 6:42 pm  
Blogger shar90 said...

@Anonymous hehee... xde niat plak,,, xpe klo niat kite baik, baik r jadinye... hehee

March 23, 2012 6:43 pm  
Blogger gadismanja said...

haha ,, sye takde adik ,,tp sy ade adik angkat n sy syg sgt2 kat dye ,, tp dye gurl jgak k ,, bkn ape,sbb sy mmg teringen nak jdi akk ,, n adek angkat tu plak anak 1st takde akk ,so kami mmg memerlukan 1 sama lain :) ,, i love my sister so much

March 23, 2012 8:03 pm  
Blogger shar90 said...

@gadismanja hahaaa... sesame gurl xpe... nabi pon ade ank angkat lelaki... xde hal lah... hehee

March 23, 2012 8:13 pm  
Blogger gadismanja said...

haha ,, taw takpe ,, kalau ngan laen jantina ney takot terangkat plak ,, dulu ex BF sy dye ngan akk angkat dye siap gelar b baby lagi ,, haha ,dgn sy pon takde mcm uh ,, geli plak sy ..hahhaa

March 23, 2012 8:37 pm  
Blogger shar90 said...

bhahahaaa... kes naye nih... mmg terangkat habes licin... xleh blah r,,, hehee xP

March 23, 2012 9:14 pm  
Blogger gadismanja said...

hahaha ,, mmg takley bla langsong ,, :P siap akk angkat dye nk marah2 sy ,, fedup je ,, kalau ingat lek cite2 dulu klakar ,, baru kapel seminggu dah kantoi something ,, haha ,, sedih beb mase uh ,nak nangeh eh kene ngn mmber sy :P

March 23, 2012 9:20 pm  
Blogger shar90 said...

hahaaa... dia silap buat adik angkat tu,,, syg dia dh lain... tu yg dia xpuas hati... klo blh nak tau kantoi ape..? hehehe xD

March 23, 2012 9:23 pm  
Blogger Afiqa Dayana said...

yeaahh, betol.. saya takde angkat berangkat ni.. walaupon ramai mintak terpaksa ditolak.. eceh bajet pulak.. wahaha

March 24, 2012 3:11 pm  
Blogger shar90 said...

bhahahaa... afiqa kan lawa,,, rmai r nk berangkat angkat nih... ehehheee xD

March 24, 2012 4:29 pm  
Blogger Afiqa Dayana said...

hahaha takde lawa lah.. baik adelah.. hehehe

March 24, 2012 4:38 pm  
Blogger shar90 said...

hahahaa... xngaku plak,,, hahaa... baik pon org cari gak... hehehe

March 24, 2012 4:42 pm  
Blogger Cik Kay Jue said...

nice info.. thanks ea.. entah dari mana datang nyer status angkat terangkat ni.. hehehe

March 24, 2012 8:31 pm  
Blogger shar90 said...

hahaa,,, same2... status terbit dr nafsu je tu... hehehe

March 24, 2012 11:47 pm  

Post a Comment


« Newer Posts | Older Post »
Superlemon
Lemon's Intro
Lemon's Stuff
Lemon's Entry
Lemon's Geng


Lemoneaters
↪Dashboard
If you wanna follow my Lemon Garden, click jew tau "Join this site" tuh


Lemontag
Haluu~ tinggalkan your hati here kay n poke lew tomey ♥ beat kat bawah tu... hee

Lemon Force
Untuk ke senarai bloglist Lemon Garden dan Entry Lemon yang lama
| shar90's list |

Archives