• Blue Lemonade Juice •
Level 150. Kecomelan Lampau
Posted on Thursday, 18 October 2012| ↱ 30 Insan tulis komen


Assalamualaikum

Mase kite kecik dulu kan, kite slalu tercongok kat depan tb duk tunggu kartun. Best ke tak best ke citer tuh, tengok jelah. Mase ni kartun kartun dari Jepun blom lagi dikenali sebagai anime kat Mesia. Zaman kite kan, terkenal dengan Kelab Disney Malaysia yang slalu tunjuk kartun kartun dari Disney n KFC plak sibuk duk tayang kartun kartun dari Looney Toon. Bile dengar lagu tema Looney Toon, teringat plak zaman koboi shar90 dlu xD

Tak rase ke bile dah besar nih, rindu plak zaman prasejarah dlu dlu, rase tak..? Teringin nak terkinje kinje sambil makan nasik sepinggan dengan anak dara jiran sebelah... Eh!... hahaaa. Tapi serius rindu time kecik kecik dlu. Nak nak time 40 hari pertama dalam hidup sebagai manusia. Susah kot nak sesuaikan diri sebagai manusia n kene sedut oksigen pakai hidung sendri... kan..? Tu pengalaman yang tak dapat nak dilupekan xD

Berbalik kepada isu yang berbangkit tanpe hirau minit mesyuarat yang lepas. Kes tunggu kartun berjam jam bagai disumpah makan satey 200 cucuk setengah time wajah baby face dlu. Antara kartun kartun yang kompem shar90 sawan bile nonton adelah :-

Doraemon


Sebelom masok tadika lagi dah layan musang nih. Bukan stakat layan anime dia je. Klu beli manga siap masok pertandingan mewarne Tora Aman, dapat jugak saguhati... hehee. Alat alat dia canggihhh~ haahaa. Pintu Suke Hati (aku), Lampu Pengecilan, Biskut Atarashi, Mesin Mase, macam macam lagi laa.


DragonBall - DragonBall Z - DragonBall GT


1st time tengok kat tb2 tahun 1999 hari sabtu pukol 9 pagi. Sebelom tu shar90 memang dah minat si Goku nih. Bile dah kuar kat tb lagi la terserlah ketaksuban kat kera manusia nih. Tapi 1st appearance Goku dipanggil Suzikon kat Mesia. Tapi waa tetap panggil dia Goku, lepas siri ni bertukar ke DragonBall Z baru lew Goku dipanggil dengan name dia sebenar :) 


Naruto


1st time tengok Naruto kat tb3 tahun 2004 klu xsilap. Hari Rabu, pukol 7. Kali pertame tengok citer ninja dengan konsep tanpe cover muke ninja tuh. Bile tengok Naruto teringat DragonBall sebab memang ade ciri ciri persamaan. Mane taknye, sebab pelukis Naruto adelah peminat tegar DragonBall... hehee. Ni laa citer yg shar90 layan sampai sekarang... 1st time beli manga Naruto plak pade tahun 2005, lukisan dalam manga tersangat detail membuatkan shar90 seperti terpanggil untuk meniru lukisan beliau... ekekee. Lepas dari tu, waa mule lukis watak watak Naruto sampai sekarang. Ofkos watak kegemaran is Itachi, Sasuke, Kimimaro, Kakashi, Pein, Neiji n Gaara :D


Detective Conan


Pon tengok kat tb3 tahun 2004. Tapi sebelom tu waa memang dah minat kat Detective Conan sebelom kuar kat tb lagi. Dulu layan sampai tak miss pon. Frust klu dia langkah episod. Terlalu taksub dengan anime ni dengan bukti blog waa skrang n pernah di sound oleh ma'am besar dalam rumah, 
"dok bosan ke tegok citer ni..?, citer tuler je duk ulang... bunuh bunuh bunuh... same je"... hehee.
Watak yang digemari is Takagi keiji, Berumoto, Kid, Nakamori keibu n Kudou Yusaku tak lupe anak dia jugak xD
Starting yang best bile Conan sebut,
"senjitsuwa itsumo itotsu" xD


Grander Musashi 


Citer ni plak pasal memancing. Joran dia punye lew hebat, teringin plak nak joran tu, umpan dia yang power macam tau tau je ape yang tuan dia nak... huk3. Ikan dalam anime ni cantik cantik plak tu rase nak masok je dalam anime ni n mancing same same xP



Banyak plak yang waa tulis kali nih. Klu nak review satu satu, next year punye raye haji pon takkan sudah kan..? Jadi shar90 nak tunjuk je pic pic anime yg shar90 pernah layan time zaman bercawat kain dlu xD 


Mirmo Zibang



Avatar The Last Airbender



Atashinchi



Initial D



Zoids



Crush Gear



Beyblade



Star Ocean



Gundam



Aquarion



Fullmetal Alchemist



Mospeada


Anime ni pkai lagu Jazz untuk ending theme song, klasik tu. Dlu waa slalu nyayi part "blue blue rain in my soul"... mase kecik smain sebut je "blue blue rek in mai sehhhk"... hehee. Sekarang kompem takde anime pakai lagu Jazz lagi kan. Klu luu olang boleh tunjuk bukti sekarang punye anime pakai lagu Jazz, waa sanggup merangkap bawah beruang dengan syarat luu pegang itu beruang ketat ketat... hee


Inuyasha



Transformer Galaxy Force



Banyak lagi kot yang dah lupe. Yang rajin tu tolong tolong laa list kan ye. Ni zaman zaman yang tak perlu nak pikir masalah, keje skolah pon buat tak buat. Time peperiksaan akhir tahun pon sempat lagi duk melukis dalam kertas soklan xD 

Tataa :)



30 Comments:

Blogger Detective Fiqa said...

elehhh kita dah tgk semua lahh hahahaha

October 18, 2012 2:40 pm  
Blogger Anisa Anuar said...

okay kita geng...tambah satu lagi slamdunk!!!

October 18, 2012 2:45 pm  
Blogger maitimie said...

rindu zaman kechomelan diriku dulu.

hahaha :D

October 18, 2012 4:23 pm  
Blogger Michelle Hopell said...

1st nagn 2nd tu tak leh tinggal la kecik2 dulu.
sekarang pun hahaha >___<

October 18, 2012 7:38 pm  
Blogger Dakara said...

oh mirmo zibang!!! minat gila cite tu dulu, eheheee. lagi lagi heroin dia comel tak hengat dengan suara seiyuu dia yang manja manja tu, uuu suka suki :D

October 18, 2012 9:00 pm  
Blogger CekbOlat-bOlat said...

dalam banyak banyak ni . Doremon ngan inuyasha je aku nengok . kehkeh selain itu adalah sesame street . kehkeh

October 18, 2012 10:01 pm  
Blogger Arina Shamsul said...

hehehe..mmg kaki katun la ni kan..hehe.dalam banyak2 senarai ni 5 katun je yang saya layan..hehe.

October 18, 2012 10:39 pm  
Blogger faiq said...

penah tengok usop sontorian x?

October 18, 2012 11:43 pm  
Blogger Kesuma Angsana said...

serius cakap, sampai skang ni KA masih tgk cerita detective conan... yag len2 tumpang tgk ngan anak2 je hehehe

October 19, 2012 9:08 am  
Blogger aku HaniAsyira said...

mostly semua dalam entri sy layan.. tp detektif conan paling layan dlm semua tuh sebab still kumpul komik ni walaupun kdg2 setahun sekali baru keluar..

sekarang avatar dah ada legend of Korra pulak kan.. =)

October 19, 2012 10:22 am  
Blogger Momo said...

lama tak tengok marmo zibang..hehe

October 19, 2012 10:39 am  
Blogger dya bunga said...

mirmo tu best..aku suka tgk..haha

October 19, 2012 11:41 am  
Blogger Nurfatin said...

sy suka goku . ooo fanatik gila .

October 19, 2012 2:05 pm  
Blogger ~didiey~ said...

xminat sgt cartoon2 nie..hehe

October 19, 2012 3:00 pm  
Blogger izzati husna said...

sailormoon (ni aku minat), ninja turtle, digimon,pokemon,doraemon, sinchan, ninja boys dan lain2

October 19, 2012 4:44 pm  
Blogger ★ aIsyaH ★ said...

majoriti penah tgok..best gile..tp tyme tu je la..skg da boring kot..hehe..

*btw,dragon ball plg best sbb ayah pun lyn sekali..xleh miss lagi..tp kalau tgok citer y laen2 tu kena marah ..huhu..xD

October 20, 2012 1:35 am  
Blogger 9n0L4 said...

conan the best. hehe. sinchan tak senonoh. :)

October 20, 2012 11:27 am  
Blogger syiela said...

layan doraemon je dari dulu sampai la dah beranak pinak sekarang ni

October 21, 2012 11:45 am  
Blogger zila manaf said...

mirmo zibang plg best hhehe

October 21, 2012 8:58 pm  
Blogger Tieah Madian said...

Lelaki memang suka layan citer anime. Aku suka doraemon je kot. Itu pun dulu2. Sekarang rasanya takde tengok kartun. Kalau ada pun layan kampung boy kat astro ceria je.

October 22, 2012 8:44 pm  
Blogger Nurulee said...

Gua penonton setia Channel Nicklodeon. Muaahahaha =D

October 23, 2012 4:39 pm  
Blogger teha said...

mirmo n doremon ! suke2.. hihihi :)

October 23, 2012 7:34 pm  
Blogger Masz Sidek said...

masa sekolah dulu sy memang suka tengok kartun... hampir semua kartun kat atas ni sy ada tengok... heheh... hari sabtu dan ahad.. jam 8 dah depan tb.. hehehe

October 24, 2012 10:54 am  
Blogger -meeSUPERGIRL- said...

ARALE CHAN maneeee ? HAHAHHA

October 24, 2012 5:16 pm  
Blogger Ema Blog said...

skrg layan upinipin dgn anak-anak..hehee

October 25, 2012 8:35 am  
Blogger Cendol said...

waaahh best la entry ko buatkan aq terbooster mood heepppy!!teringat balik ini lah katun2 yg buat aq ternganga dpn tv.haha tapi cite gender mushashi tu kan lama2 boosan.haha tapi aq plg suka goku lah.aq rase mcm goku tu awesome sgt.rambut dia dgn kening dia aq suka.haha tapi dulu la.skrg aq suka ben 10.haha >.<

October 25, 2012 3:26 pm  
Blogger Cik Kay Jue said...

wah.. banyak juga ea citer yang shar90 layan ckj layan... memang best... ! >_<

October 26, 2012 8:14 pm  
Blogger cik mun said...

saya suke kartun..hoho..

October 27, 2012 3:32 pm  
Blogger Ayumi Comot said...

huhuhu...marah nnt doremon kalau panggil dia musang,kiki~

suke conan jugak n dragon ball z...ayu suka bezita...sbb dia lg hensem n cool drp goku (falling in love,blink blink) huu~

October 28, 2012 8:33 am  
Blogger ::CIK LYNN:: said...

c.lynn ska krton yg girlish je...hehe

October 28, 2012 6:36 pm  

Post a Comment


« Newer Posts | Older Post »
Superlemon
Lemon's Intro
Lemon's Stuff
Lemon's Entry
Lemon's Geng


Lemoneaters
↪Dashboard
If you wanna follow my Lemon Garden, click jew tau "Join this site" tuh


Lemontag
Haluu~ tinggalkan your hati here kay n poke lew tomey ♥ beat kat bawah tu... hee

Lemon Force
Untuk ke senarai bloglist Lemon Garden dan Entry Lemon yang lama
| shar90's list |

Archives