• Blue Lemonade Juice •
Ade Jugak Camni
Posted on Saturday, 7 April 2012| ↱ 14 Insan tulis komen
Assalamualaikum... Haa... dah lame xupdate, bagi yg tunggu doodle tu sabar ea. Tengah buat lagi nie, maklumlah sye x expert hal ehwal doodle nie, tp nk buat jugak... hahahhaa xD. Dah2, tibe rase nk tunjuk makhluk nie. Saye ni suke serangga nk2 yg pelik2. Hari tu kan saye terjumpa satu creature nie kat bawah batu.


Mule2 pikir labah2 yg crab mimic tu. Tenung2, rupanya bukan. Macam kala jengking tp xde penyegat. Excited tgok menatang nih, tros letak dlm bekas nk bela. Tak lame lps tu snap gmbar dia nie, pastu upload kat dA. Org tanye creature ape pon xleh jawab... ehheheee.


Last2 ade sorng mat saleh nie, dia terang ringkas pasal creature ni. Name dia Pseudoscorpionida ataupon False ScorpionLebih kurang sub spesis kala jengking n rare seem. Serangga ni bukan xde kat Mlysia tp org mesia xbrape prasaan kewujudan serangga ni sbb saiz dia. Tengok r besar mane... ehhehee xD.







Bela serangga kene laa bagi makan. Makanan dia parasit kecik jew.... yg duk bawah batu, kawasan panas tp lembab. Kadang2 semut merah yg kecik pon dia makan. Best tgok serangga ni perform tango mase nak ngorat gurl... ahahhaaa. Cute kan??? hehehee xD


Daa~


14 Comments:

Blogger Haruno Hana 하나 said...

kecik sgt.. kalo ada sengat & racun, mmg payah la nk tau sbb trlampau kecik.. haha :D

April 07, 2012 1:07 pm  
Blogger shar90 said...

ahahaaa... ye tp dia xberacun,,, klo besar yg bahaye.... ehehee xD

April 07, 2012 1:30 pm  
Blogger Irah said...

comel..buat bela pon best ni..ehehe

April 07, 2012 2:00 pm  
Blogger shar90 said...

hahahaa... mmg best,,, tp susah nk cari mknan dia... eheee xD

April 07, 2012 2:17 pm  
Blogger ciksukaberangan said...

keciknyeeee :D kembar tak sama saiz scorpion ! >,<

April 07, 2012 2:24 pm  
Blogger shar90 said...

ahahaaa... kan... kembar midget dia... huehe xP

April 07, 2012 2:35 pm  
Blogger ZiErWa zAiNaL said...

kecik nye... tp comel..hehe

April 07, 2012 3:12 pm  
Blogger shar90 said...

ahah... kecik... ehehee... sbb tu org idop 70taon pon xpernah jumpa serangga nih... ahahaa xD

April 07, 2012 3:22 pm  
Blogger Nurul Aisyah said...

waaahh!!! rare species!!
mana Shar jumpa?

susah lah nak jaga kan? kan?
sbb dia kan kecik jew..

Shar, saya tag awk..

April 07, 2012 5:52 pm  
Blogger Detective Fiqa said...

hahaha :D comel lahh. fiqa nak!!!

April 07, 2012 6:25 pm  
Blogger Cik Kay Jue said...

mane nak perasan kewujudan dia.. sebab kocik bebenor.. haha..

tabik ar orang yang jumpa serangga ni.. >_<

April 08, 2012 1:29 am  
Blogger shar90 said...

@Nurul Aisyah hehehee... kat bawah batu jew... tak susah sbb dia lasak... heee xD

sye dah join pon xD

April 08, 2012 3:23 pm  
Blogger shar90 said...

@Detective Fiqa nak jugak kew?? mari la kat sini nk kasi... ehehee xD

April 08, 2012 3:24 pm  
Blogger shar90 said...

@Cik Kay Jue muahahaa... sye siap kumpul serangga ni dlm satu bekas... best,,, syok btol... ahahhaa xP

April 08, 2012 3:25 pm  

Post a Comment


« Newer Posts | Older Post »
Superlemon
Lemon's Intro
Lemon's Stuff
Lemon's Entry
Lemon's Geng


Lemoneaters
↪Dashboard
If you wanna follow my Lemon Garden, click jew tau "Join this site" tuh


Lemontag
Haluu~ tinggalkan your hati here kay n poke lew tomey ♥ beat kat bawah tu... hee

Lemon Force
Untuk ke senarai bloglist Lemon Garden dan Entry Lemon yang lama
| shar90's list |

Archives